اهمیت آگاهی از حق و مطالبه آن
اهمیت آگاهی از حق و مطالبه آن
روحیه مطالبهگری شهروندان
مطالبه حق از افراد و یا حتی از حاکمیت در جوامعی مانند جامعه ما یکی از موضوعات مهمی است که به حوزههای مختلف علوم انسانی مانند جامعه شناسی، روانشناسی و … مرتبط میباشد. اساتید هر یک از علوم نامبرده در رابطه با این مطالبهگری مقالات و یادداشتهای متعددی نگاشتهاند. در این یادداشت قصد داریم پدیده و روحیه مطالبهگری را از منظر علم حقوق بررسی کرده و مقدمات ضروری آن را بیان کنیم
حق دانستنی است
ارتقاء دانش حقوقی به سبب اینکه در علم حقوق هم موضوعات پیچیده است و هم آن موضوعات پیچیده حقوقی با کلمات و عبارات پرتکلف و دشوار بیان شده است، سبب میشود که افراد در آموزش و اشراف به حق و حقوق انسانی و قانونیشان انگیزه نداشته باشند. اما چه انگیزهای بالاتر از این که مطالبه حقوق انسانی و قانونی در گرو دانستن آن است. اغلب افراد با توجه به ثقیل بودن مطالب و مفاهیم حقوقی از یادگیری آن حتی در حد نیاز ضروری خود در زندگی روزمره نیز غافل میشوند. در حالی که در ادامه خواهیم دید که دانستن حق در اولین گام، تا چه اندازه میتواند، روحیه مطالبهگری را افزایش دهد.
از طرفی قسمتی از مسئولیت ایجاد جامعهای منظم و برخوردار از استانداردهای اولیه به عهده اعضای آن جامعه است. رعایت استانداردهای بالاتر از استاندارد رایج در جامعه نه تنها باعث ترقی آن جامعه میگردد بلکه یکی از ضروریات پیشرفت محسوب میشود. وقتی افراد در حوزههای مختلف خود را مکلف به رعایت استانداردهای بالاتری کنند، در کنار سایر عوامل موثر، جامعه در مسیر توسعه قرار خواهد گرفت. نا گفته نماند که حاکمیت نیز مسئولیتهای ذاتی خود را نیز دارد و نباید آنها را نادیده گرفت. همچنین مطالبه مسئولیتهای دولت نیز هنگامی به وقوع میپیوندد که مردم از تکالیف دولت اطلاع داشته باشند.
حق دانستنی و گرفتنی است
حتماً این جمله را شنیدهاید که حق گرفتنی است. اما به نظر میرسد، باید این عبارت را به این شکل تغییر داد که حق دانستنی و گرفتنی است. به عبارت دیگر افراد باید اول حق انسانی و قانونی خودشان را بدانند و بعد از آن میتوانند حقوق خود را مطالبه و یا نسبت به تضییع آنها اعتراض کنند. ندانستن حق قانونی موجب میشود که اصلاً متوجه نباشیم که چه کسی یا چه کسانی حقوق ما را نقض میکنند. از طرفی عدم اطلاع از موضوعات حقوقی سبب میشود که در ایفای نقشهای اجتماعی مختلفی که به عهده داریم، اعم از خریدار ملک، پزشک، کارفرما و کارآفرین و … با معضلات قضایی روبرو شده و متحمل خسارتهای مادی و یا معنوی شویم.
About امیر مهدی پور
امیر مهدی پور متولد 1361 شهر تبریز رتبه 16 آزمون وکالت سال 1391 وکیل دادگستری دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق بشر دانشگاه استانبول
More Posts by امیر مهدی پور
دیدگاهتان را بنویسید