تفاوت اظهارنامه و دادخواست
تفاوت اظهارنامه و دادخواست
اظهارنامه
ماده 156 قانون آیین دادرسی مدنی درباره اظهارنامه چنین بیان میدارد که هر کس میتواند قبل از طرح دعوی در دادگاه حق خود را بوسیله اظهارنامه از طرف خود مطالبه کند. اظهارنامه به زبان ساده نامه رسمی است و می توان در محاکم دادگستری به محتویات آن استناد کرد. البته باید گفت که اظهارنامه مانند شمشیر دو لبه است و محتویات آن علاوه بر این که علیه مخاطب قابلیت استناد دارد، از طرف دیگر مخاطب نیز میتواند به مفاد آن علیه ارسالکننده استناد کند.
دادخواست
ماده 48 قانون آیین دادرسی مدنی بیان می دارد که رسیدگی قضایی منوط به تقدیم دادخواست است. دادخواست فرم چاپی مخصوصی است که باید محتویات آن مطابق قانون تنظیم و به مقام قضایی تقدیم شود. شرایط دادخواست طبق ماده 51 قانون آیین دادرسی مدنی به شرح ذیل دکر شده است.
ماده 51 ـ دادخواست باید به زبان فارسی در روی برگهای چاپی مخصو ص نوشته شده و حاوی نکات زیر باشد:
1ـ نام، نام خانوادگی، نام پدر، سن، اقامتگاه و حتیالمکان شغل خواهان.
تبصره ـ درصورتی که دادخواست توسط وکیل تقدیم شود مشخصات وکیل نیز باید درج گردد.
2ـ نام، نام خانوادگی، اقامتگاه و شغل خوانده
3ـ تعیین خواسته و بهای آن مگر آنکه تعیین بهاء ممکن نبوده و یا خواسته، مالی نباشد
4ـ تعهدات و جهاتی که به موجب آن خواهان خود را مستحق مطالبه میداند به طوری که مقصود واضح و روشن باشد.
5 ـ آنچه که خواهان از دادگاه درخواست دارد
6 ـ ذکر ادله و وسایلی که خواهان برای اثبات ادعای خود دارد، از اسناد و نوشتجات و اطلاع مطلعین و غیره، ادله مثبته به ترتیب و واضح نوشته میشود و اگر دلیل، گواهی گواه باشد، خواهان باید اسامی و مشخصات و محل اقامت آنان را به طور صحیح معین کند.
7 ـ امضای دادخواست دهنده و درصورت عجز از امضاء ، اثر انگشت او
تبصره 1ـ اقامتگاه باید با تمام خصوصیات از قبیل شهر و روستا و دهستان و خیابان به نحوی نوشته شود که ابلاغ به سهولت ممکن باشد.
تبصره 2 ـ چنانچه خواهان یا خوانده شخص حقوقی باشد، در دادخواست نام و اقامتگاه شخص حقوقی، نوشته خواهد شد.
به زبان ساده دادخواست یکی از انواع اوراق قضایی محسوب میشود که با تنظیم و تسلیم آن به مقامات قضایی، فرد مدعی است که حق وی از سوی شخص یا اشخاصی اعم از حقیقی، حقوقی و یا دولت تضییع و نادیده گرفته شده است و تقاضای رسیدگی و احقاق حق خود را دارد.
در مقایسه اظهارنامه و دادخواست نکات زیر قابل توجه است.
- اظهارنامه بدون تشریفات خاصی تنظیم میشود اما تنظیم دادخواست تابع تشریفات خاصی است که در قانون آیین دادرسی مدنی (مواد 48 تا 52 ) دکر شده است.
- ارسال اظهارنامه هزینه بسیار کمتری دارد و نیاز به پرداخت هزینه دادرسی ندارد، اما برای تقدیم دادخواست در دعاوی مالی و غیر مالی باید هزینه دادرسی نیز پرداخت کرد.
- در اغلب موارد مخاطب اظهارنامه شخص یا اشخاصی هستند که حق فرد را ضایع و زیر پا گذاشتهاند و بوسیله آن اظهارکننده حق خود را از آنها مطالبه میکند. مخاطب دادخواست مقام قضایی صالح است و شخص با تقدیم دادخواست اقامه دعوی کرده و از مرجع قضایی درخواست رسیدگی قضایی و صدور حکم را دارد.
- اظهارنامه جنبه اعلامی و اخطار داشته در حالی که دادخواست به نوعی شکایت محسوب میشود.
About امیر مهدی پور
امیر مهدی پور متولد 1361 شهر تبریز رتبه 16 آزمون وکالت سال 1391 وکیل دادگستری دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق بشر دانشگاه استانبول
More Posts by امیر مهدی پور
دیدگاهتان را بنویسید