نمونه اظهارنامه فسخ قرارداد
فسخ قرارداد:
به زبان ساده، توانایی برهم زدن قرارداد از سوی یکی از طرفین قرارداد را حق فسخ میگویند. تصور کنید، دو نفر به عنوان خریدار و فروشنده آپارتمانی را در قالب عقد بیع با هم معامله میکنند.
اگر پس از معامله یکی از طرفین توانایی از بین بردن معامله و آثار حقوقی آن را داشته باشد، در ادبیات حقوقی میگوییم، طرف فروشنده یا طرف خریدار دارای حق فسخ است.
منشأ حق فسخ، قانون و یا توافق طرفین قرارداد است. به این معنی که قانون به یکی از طرفین اجازه میدهد که قرارداد را حتی بدون رضایت دیگری به هم بزند.
به عنوان به مثال خیارات فسخ مبحث پنجم قانون مدنی (مواد 396 تا 457) همان اختیار به هم زدن یک جانبه معاملات با اجازه قانون است.
همچنین توافق طرفین معامله هم میتواند، منشأ حق فسخ قرارداد باشد. مثلاً طرفین قرارداد، توافق کنند، خریدار در صورت عدم پرداخت ثمن (معمولاً پول) ظرف یک هفته از تاریخ انعقاد قرارداد، فروشنده حق فسخ معامله را دارد.
اعمال حق فسخ
برای اعمال حق فسخ قرارداد، اراده شخصِ دارای حق فسخ و یا وراث او معتبر است. یعنی اگر فروشنده دارای حق فسخ باشد، باید وی اراده خودش را اعمال کرده و از حق فسخ پیشبینی شده در قانون یا قرارداد استفاده و قرارداد را فسخ کند.
برای اعمال حق فسخ باید شخصی که دارای حق است اراده خود را در عالم واقع نشان دهد به نحوی که جای شک و تردید در آن وجود نداشته باشد. برای اعلام اراده اشخاص، راههای گوناگونی وجود دارد. از طرفی ممکن است اعلام اراده به صورت صریح و یا ضمنی باشد؛ ولی بایستی دلالت قاطع به اعمال حق فسخ داشته باشد.
مثلاً فروشنده میتواند به صورت شفاهی به خریدار بگوید: «من قرارداد بیع را با توجه به این که در موعد مقرر ثمن معامله را پرداخت نکردی، فسخ میکنم.» و یا امکان دارد، فروشنده و خریدار در پشت مبایعه نامه بنویسند، «با توجه به متن قرارداد و عدم پرداخت ثمن در موعد مقرر، قرارداد از سوی فروشنده فسخ گردید» و زیر آن را امضاء کنند.
اما همه اینها در صورتی امکانپذیر است که بین فروشنده و خریدار اختلافی نباشد. به عنوان مثال خریدار قبول کند که در موعد مقرر ثمن را پرداخت نکرده است.
بهترین وسیله برای اعلام اراده در عالم واقع، اعلام اراده با استفاده از اظهارنامه است. مخصوصاً زمانی که بین طرفین قرارداد اختلاف وجود داشته و یا احتمال بروز اختلاف داده میشود. فرض کنید، فروشنده مدعی است که خریدار در موعد مقرر ثمن را پرداخت نکرده و از سوی دیگر خریدار نیز ادعا میکند که وی ثمن را به فروشنده پرداخت کرده ولی فروشنده از دریافت آن در ظرف مدت مقرر خودداری کرده است.
اظهارنامه اعلام فسخ قرارداد
ارسال اظهارنامه برای اعلام اراده و اعمال حق فسخ در قراردادها و معاملات، یکی از پرکاربردترین عناوین اظهارنامه است که هم اعلام اراده و فسخ قرارداد را ممکن میکند و هم ارسال کننده اظهارنامه در موضع قدرتمندتری برای اثبات ادعای خود در آینده قرار میگیرد.
برای تنظیم اظهارنامه به ویژه در امور مربوط به قراردادها حتماً با وکیل دادگستری مشاوره کنید.
نمونه اظهارنامه فسخ قرارداد
مشخصات و اقامتگاه اظهارکننده:
|
موضوع اظهارنامه:
فسخ قرارداد شماره … مورخه … |
مشخصات و اقامتگاه مخاطب: | |
خلاصه اظهارت:
با سلام و احترام مخاطب گرامی چنانچه اطلاع دارید، اینجانب طی قرارداد شماره … مورخه … یک دستگاه آپارتمان به مشخصات مذکور در قرارداد فوق را به شما واگذار کردهام. در ماده … قرارداد مقرر گردیده است ظرف مدت یک هفته از تاریخ انعقاد عقد بیع ثمن معامله را پرداخت کنید و در صورت عدم پرداخت ثمن حق فسخ عقد را دارم. با توجه به این که تا تاریخ ارسال اظهارنامه، ثمن معامله را در مهلت مقرر پرداخت نکردهاید، لذا اینجانب با اعمال حق فسخ، قرارداد مذکور را فسخ میکنم. امضاء / تاریخ
|
خلاصه پاسخ: | ||
About امیر مهدی پور
امیر مهدی پور متولد 1361 شهر تبریز رتبه 16 آزمون وکالت سال 1391 وکیل دادگستری دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق بشر دانشگاه استانبول
More Posts by امیر مهدی پور
دیدگاهتان را بنویسید